Newsletter
Curs valutar
EUR
4.4330
+0.32%
USD
3.3098
+0.25%
XAU
136.70
-0.48%
Arhiva stiri
 
Horoscop
Program TV
DEX Online

Celebritati

Amza Pellea

Profesie
actor

Data si locul nasterii
7 Aprilie 1931 - Bailesti, judetul Dolj

Data decesului: 12 Dec 1983
(la varsta de 52 de ani)

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in teatru cat si in film.
S-a nascut la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea, si a fost directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.
Pe scena craioveana realizeaza, in perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959) nu mai putin de 14 roluri, intre care Jack Worthing (O chestiune personala de Al. Stein), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), Vladica Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimista de Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tautu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Hasek), Esteban (Fantana turmelor de Lope de Vega).
Pe scena Teatrului de Comedie creeaza alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk in al doilea razboi mondial de Brecht- 1962), Pietro (Umbra de E. Svart- 1963), Manole (Somnoroasa aventura de Teodor Mazilu- 1964), Subcomisarul (Capul de ratoi de G. Ciprian- 1966), Platonov(Un Hamlet de provincie de Cehov- 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu- 1969), Noah (Arca bunei sperante de Ion D. Sarbu- 1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga- 1972), Hickok (Buffalo Bill si indienii de A. Kopit- 1973).
Pe scena Teatrului National din Bucuresti da viata lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu- 1977) si lui Vlad Tepes (A treia teapa de Marin Sorescu - 1979).
Ultimul rol creat in teatru il readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizand - in regia lui Gheorghe Harag - personajul batranului mosier Muromski in Procesul de Suhovo-Kobilin - 1983.
A fost interpretul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i–a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie. Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T.Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).
Ramas probabil in constiinta publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul si prin Nea Marin, reuseste in Atunci i-am condamnat pe toti la moarte sa atinga ambele personaje. Umilul, si cateodata veselul Ipu recapata , in finalul filmului, figura darza si tragica a soldatului taran din primul razboi.
A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. Este inmormantat la cimitirul Bellu.
Filmografie
Amza Pellea in 19751961 Setea
1963 Tudor
1964 Pisica de mare
1965 Neamul Soimarestilor, Camera alba
1966 Haiducii, Rascoala
1967 Dacii
1968 Columna
1969 Razboiul domnitelor
1971 Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte
1972 Puterea si adevarul, Sageata capitanului Ion
1973 Ciprian Porumbescu, Aventurile lui Babusca, Ultimul cartus
1974 Proprietarii, Un comisar acuza, Nemuritorii, Portile albastre ale orasului, Stejar, extrema urgenta
1975 Cantemir, Ulzana, capetenia apasilor, Tata de duminica, Evadarea
1976 Osanda, Lumina pe coline, Trei zile si trei nopti
1977 Boschet de Venetia, Accident, Impuscaturi sub clar de luna
1978 Pentru patrie, Melodii, melodii, Revansa
1979 Nea Marin miliardar, Bratele Afroditei, Mihail, caine de circ
1980 Duios Anastasia trecea, Casa dintre campuri
1981 Poarta de aur a incasilor, Capcana mercenarilor, Santaj, Spectacolul spectacolelor, Detasamentul „Concordia”, Ana si „hotul”
1983 Imposibila iubire
Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.
Versiunea originala a acestui articol se afla la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea

Galerie foto

 

Ultimele stiri

"Closer to the Moon" va deschide Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
Curierul National - Luni, 14 Iulie 2014
Programul complet al festivalului, care se va desfasura intre 1 si 10 august, va cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale"Closer to the Moon", al carui producator este Bobby...
"Closer to the Moon" va deschide Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
Pelicula "Closer to the Moon" va deschide Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
Curierul National - Sambata, 12 Iulie 2014
"Closer to the Moon", al carui producator este Bobby Paunescu, iar regizor Nae Caranfil, va deschide cea de-a sasea editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov, iar printre lectorii evenimentului cinematografic se vor...
Pelicula "Closer to the Moon" va deschide Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
O grandioasa "Carmina Burana" la Zilele Municipiului Craiova
Cotidianul - Marti, 27 Mai 2014
„Zilele Municipiului Craiova”, organizate de Primaria Municipiului Craiova si Consiliul Local al Municipiului Craiova in saptamana 26 mai – 1 iunie 2014, reprezinta un prilej pentru Teatrul National...
O grandioasa "Carmina Burana" la Zilele Municipiului Craiova
Daca e luni, e Teatru TV
Cotidianul - Duminica, 25 Mai 2014
„Cele mai scumpe lucruri la Paris sunt diversele… Mii si mii de diverse, mereu altele, mereu proaspete, mereu mai scumpe… Parisul fara diverse, tata, este ca Bucurestiul nostru fara mititei…”,...
Daca e luni, e Teatru TV
20 de ani de Festival International "Shakespeare"
Cotidianul - Marti, 29 Aprilie 2014
Cea de a IX-a editie a Festivalului International “Shakespeare” se desfasoara in conditii speciale, fiind dedicata implinirii a 450 de ani de la nasterea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile,...
20 de ani de Festival International "Shakespeare"
120 de ani de la nasterea lui Camil Petrescu
Cotidianul - Sambata, 12 Aprilie 2014
TVR 2 difuzeaza spectacolul „Iata femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, in regia lui Cornel Todea. La sfarsitul lunii aprilie se implinesc 120 de ani de la nasterea marelui dramaturg, romancier, filosof si...
120 de ani de la nasterea lui Camil Petrescu
A fost odata...
Telegraf Constanta - Luni, 7 Aprilie 2014
7 aprilie 1348 - Este fondata, de catre imparatul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Carolina din Praga. 1749 - Domnitorul Constantin Mavrocordat a hotarat abolirea iobagiei in Moldova. 1795 - A aparut "Aritmetica",...
Valentin Teodosiu: "Am vrut sa mor"
Adevarul Online - Vineri, 28 Martie 2014
Un mare actor, Valentin Teodosiu (61 de ani), imbracat in bufon, se lupta cu modernismul unui tanar regizor avangardist in spectacolul "Prestez servicii artistice", scris si regizat de Chris Simion. Si iese aproape infrant,...
Valentin Teodosiu: "Am vrut sa mor"
Nicu Alifantis, in concert la Craiova
Gazeta de Sud - Joi, 27 Martie 2014
Nicu Alifantis va poposi in Oltenia, aducand in fata publicului „o poveste de dragoste, spusa in diferite feluri, graiuri, aidoma unui mozaic“ in cadrul Turneului National „Mozaic“. Dupa ce a concertat...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Dan Sultanescu: Ponta si Basescu vs Blair si Thatcher Dan Sultanescu: Ponta si Basescu vs Blair si Thatcher

Oricat de deplasata ar fi comparatia intre Romania si Anglia, nu pot sa nu remarc cat de asemanatoare sunt traseele acestor perechi de... [continuare]

Dan Sultanescu: Da. Am votat. La ce ajuta? Dan Sultanescu: Da. Am votat. La ce ajuta?

Cam asta este intrebarea a aproape 75% dintre cei care, de obicei, vin la vot in Romania. Pentru ca, de fapt, cam atatia sunt cei care au... [continuare]

Alte opinii InfoPortal
Clasament fotbal Liga I
1 Steaua 77
2 Astra Ploiesti 72
3 Petrolul Ploiesti 68
4 Dinamo 59
5 CFR Cluj 51
6 FC Vaslui 51
7 Pandurii Tg. Jiu 50
Vezi tot clasamentul
Auto
© 2005-2008   InfoPortal  /   Conditii de utilizare  /   Contact  /   Harta site  /   Resurse webmasteri
* InfoPortal este o marca inregistrata. Reproducerea integrala sau partiala a oricaror texte sau imagini de pe situl infoPortal.ro fara acordul prealabil este interzisa
Parteneri: ShopMania, ShopMania France, ShopMania Italy, ShopMania UK, ShopMania Australia, ShopMania India, ShopMania Hungary, ShopMania Mexico, ShopMania Spain, ShopMania Portugal, ShopMania Russia, ShopMania Brasil, ShopMania Poland, ShopMania Deutschland, Stiri Chisinau, Imobiliare, Anunturi auto, Legislatie auto, Noul cod rutier, Bascalie.ro, Jocuri, Horoscop, Cluburi, restaurante, hoteluri, baruri, Prieteni, Program TV, Program Cinema, Filme, Comedii, Telenovele, Filme adolescenti, Felicitari, Director web, Dictionar roman-englez, Dictionar englez-roman, Creare magazin online