Newsletter
Curs valutar
EUR
4.4698
+0.09%
USD
3.2292
-0.20%
XAU
133.27
-0.75%
Arhiva stiri
 
Horoscop
Program TV
DEX Online

Celebritati

Amza Pellea

Profesie
actor

Data si locul nasterii
7 Aprilie 1931 - Bailesti, judetul Dolj

Data decesului: 12 Dec 1983
(la varsta de 52 de ani)

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in teatru cat si in film.
S-a nascut la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea, si a fost directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.
Pe scena craioveana realizeaza, in perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959) nu mai putin de 14 roluri, intre care Jack Worthing (O chestiune personala de Al. Stein), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), Vladica Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimista de Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tautu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Hasek), Esteban (Fantana turmelor de Lope de Vega).
Pe scena Teatrului de Comedie creeaza alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk in al doilea razboi mondial de Brecht- 1962), Pietro (Umbra de E. Svart- 1963), Manole (Somnoroasa aventura de Teodor Mazilu- 1964), Subcomisarul (Capul de ratoi de G. Ciprian- 1966), Platonov(Un Hamlet de provincie de Cehov- 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu- 1969), Noah (Arca bunei sperante de Ion D. Sarbu- 1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga- 1972), Hickok (Buffalo Bill si indienii de A. Kopit- 1973).
Pe scena Teatrului National din Bucuresti da viata lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu- 1977) si lui Vlad Tepes (A treia teapa de Marin Sorescu - 1979).
Ultimul rol creat in teatru il readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizand - in regia lui Gheorghe Harag - personajul batranului mosier Muromski in Procesul de Suhovo-Kobilin - 1983.
A fost interpretul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i–a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie. Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T.Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).
Ramas probabil in constiinta publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul si prin Nea Marin, reuseste in Atunci i-am condamnat pe toti la moarte sa atinga ambele personaje. Umilul, si cateodata veselul Ipu recapata , in finalul filmului, figura darza si tragica a soldatului taran din primul razboi.
A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. Este inmormantat la cimitirul Bellu.
Filmografie
Amza Pellea in 19751961 Setea
1963 Tudor
1964 Pisica de mare
1965 Neamul Soimarestilor, Camera alba
1966 Haiducii, Rascoala
1967 Dacii
1968 Columna
1969 Razboiul domnitelor
1971 Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte
1972 Puterea si adevarul, Sageata capitanului Ion
1973 Ciprian Porumbescu, Aventurile lui Babusca, Ultimul cartus
1974 Proprietarii, Un comisar acuza, Nemuritorii, Portile albastre ale orasului, Stejar, extrema urgenta
1975 Cantemir, Ulzana, capetenia apasilor, Tata de duminica, Evadarea
1976 Osanda, Lumina pe coline, Trei zile si trei nopti
1977 Boschet de Venetia, Accident, Impuscaturi sub clar de luna
1978 Pentru patrie, Melodii, melodii, Revansa
1979 Nea Marin miliardar, Bratele Afroditei, Mihail, caine de circ
1980 Duios Anastasia trecea, Casa dintre campuri
1981 Poarta de aur a incasilor, Capcana mercenarilor, Santaj, Spectacolul spectacolelor, Detasamentul „Concordia”, Ana si „hotul”
1983 Imposibila iubire
Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.
Versiunea originala a acestui articol se afla la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea

Galerie foto

 

Ultimele stiri

A fost odata...
Telegraf Constanta - Luni, 7 Aprilie 2014
7 aprilie 1348 - Este fondata, de catre imparatul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Carolina din Praga. 1749 - Domnitorul Constantin Mavrocordat a hotarat abolirea iobagiei in Moldova. 1795 - A aparut "Aritmetica",...
Valentin Teodosiu: "Am vrut sa mor"
Adevarul Online - Vineri, 28 Martie 2014
Un mare actor, Valentin Teodosiu (61 de ani), imbracat in bufon, se lupta cu modernismul unui tanar regizor avangardist in spectacolul "Prestez servicii artistice", scris si regizat de Chris Simion. Si iese aproape infrant,...
Valentin Teodosiu: "Am vrut sa mor"
Nicu Alifantis, in concert la Craiova
Gazeta de Sud - Joi, 27 Martie 2014
Nicu Alifantis va poposi in Oltenia, aducand in fata publicului „o poveste de dragoste, spusa in diferite feluri, graiuri, aidoma unui mozaic“ in cadrul Turneului National „Mozaic“. Dupa ce a concertat...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
DailyBusiness.ro - Luni, 3 Martie 2014
Noul Guvern, anuntat de premierul Victor Ponta si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru votul de incredere, are in componenta trei prezente inedite. Cine sunt Ioana Petrescu, Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici,...
Ministri-surpriza: Consiliera de 34 de ani, campioana mondiala, actorul revenit din Franta (Update...
Dan Sultanescu:  7 concluzii despre putere si spirit civic in Romania Dan Sultanescu: 7 concluzii despre putere si spirit civic in Romania

Dincolo de dezbateri si ideologie, dincolo de etichete si isterie, exista o realitate foarte practica, legata de efectul real al cazului... [continuare]

Antena 3 stramba voit cifrele rectificarii Antena 3 stramba voit cifrele rectificarii

Faptul ca nu au putere de a decide in locul guvernului, dar nici de control asupra acestuia, in ceea ce privește modul in care vor fi... [continuare]

Alte opinii InfoPortal
Clasament fotbal Liga I
1 Steaua 62
2 Astra Ploiesti 56
3 Petrolul Ploiesti 52
4 Dinamo 46
5 FC Vaslui 45
6 Pandurii Tg. Jiu 41
7 CFR Cluj 38
Vezi tot clasamentul
Ultimele meciuri jucate
FC Vaslui   -   Corona Brasov
CFR 1907 Cluj   -   Ceahlaul P-Neamt
Dinamo   -   Astra Ploiesti
Botosani   -   Pandurii Tg. Jiu
Sageata Navodari   -   Petrolul Ploiesti
Viitorul Constanta   -   Steaua
Vezi toate rezultatele
Auto
© 2005-2008   InfoPortal  /   Conditii de utilizare  /   Contact  /   Harta site  /   Resurse webmasteri
* InfoPortal este o marca inregistrata. Reproducerea integrala sau partiala a oricaror texte sau imagini de pe situl infoPortal.ro fara acordul prealabil este interzisa
Parteneri: ShopMania, ShopMania France, ShopMania Italy, ShopMania UK, ShopMania Australia, ShopMania India, ShopMania Hungary, ShopMania Mexico, ShopMania Spain, ShopMania Portugal, ShopMania Russia, ShopMania Brasil, ShopMania Poland, ShopMania Deutschland, Stiri Chisinau, Imobiliare, Anunturi auto, Legislatie auto, Noul cod rutier, Bascalie.ro, Jocuri, Horoscop, Cluburi, restaurante, hoteluri, baruri, Prieteni, Program TV, Program Cinema, Filme, Comedii, Telenovele, Filme adolescenti, Felicitari, Director web, Dictionar roman-englez, Dictionar englez-roman, Creare magazin online