Newsletter
Curs valutar
EUR
4.5061
-0.12%
USD
4.0417
+0.19%
XAU
158.69
-1.52%
Arhiva stiri
 
Horoscop
DEX Online

Celebritati

Amza Pellea

Profesie
actor

Data si locul nasterii
7 Aprilie 1931 - Bailesti, judetul Dolj

Data decesului: 12 Dec 1983
(la varsta de 52 de ani)

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in teatru cat si in film.
S-a nascut la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea, si a fost directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.
Pe scena craioveana realizeaza, in perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959) nu mai putin de 14 roluri, intre care Jack Worthing (O chestiune personala de Al. Stein), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), Vladica Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimista de Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tautu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Hasek), Esteban (Fantana turmelor de Lope de Vega).
Pe scena Teatrului de Comedie creeaza alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk in al doilea razboi mondial de Brecht- 1962), Pietro (Umbra de E. Svart- 1963), Manole (Somnoroasa aventura de Teodor Mazilu- 1964), Subcomisarul (Capul de ratoi de G. Ciprian- 1966), Platonov(Un Hamlet de provincie de Cehov- 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu- 1969), Noah (Arca bunei sperante de Ion D. Sarbu- 1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga- 1972), Hickok (Buffalo Bill si indienii de A. Kopit- 1973).
Pe scena Teatrului National din Bucuresti da viata lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu- 1977) si lui Vlad Tepes (A treia teapa de Marin Sorescu - 1979).
Ultimul rol creat in teatru il readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizand - in regia lui Gheorghe Harag - personajul batranului mosier Muromski in Procesul de Suhovo-Kobilin - 1983.
A fost interpretul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i–a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie. Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T.Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).
Ramas probabil in constiinta publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul si prin Nea Marin, reuseste in Atunci i-am condamnat pe toti la moarte sa atinga ambele personaje. Umilul, si cateodata veselul Ipu recapata , in finalul filmului, figura darza si tragica a soldatului taran din primul razboi.
A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. Este inmormantat la cimitirul Bellu.
Filmografie
Amza Pellea in 19751961 Setea
1963 Tudor
1964 Pisica de mare
1965 Neamul Soimarestilor, Camera alba
1966 Haiducii, Rascoala
1967 Dacii
1968 Columna
1969 Razboiul domnitelor
1971 Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte
1972 Puterea si adevarul, Sageata capitanului Ion
1973 Ciprian Porumbescu, Aventurile lui Babusca, Ultimul cartus
1974 Proprietarii, Un comisar acuza, Nemuritorii, Portile albastre ale orasului, Stejar, extrema urgenta
1975 Cantemir, Ulzana, capetenia apasilor, Tata de duminica, Evadarea
1976 Osanda, Lumina pe coline, Trei zile si trei nopti
1977 Boschet de Venetia, Accident, Impuscaturi sub clar de luna
1978 Pentru patrie, Melodii, melodii, Revansa
1979 Nea Marin miliardar, Bratele Afroditei, Mihail, caine de circ
1980 Duios Anastasia trecea, Casa dintre campuri
1981 Poarta de aur a incasilor, Capcana mercenarilor, Santaj, Spectacolul spectacolelor, Detasamentul „Concordia”, Ana si „hotul”
1983 Imposibila iubire
Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.
Versiunea originala a acestui articol se afla la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea

Galerie foto

 

Ultimele stiri

Soldatii de plumb si catacombele
Jurnalul National - Luni, 4 Aprilie 2016
Cu mana stanga mangaia capul cainelui cuminte asezat la picioarele lui si cu dreapta a deschis capacul unei cutii de lemn batran. Era plina ochi de soldatei de plumb pe care i-a insirat printr-un tabiet meticulos pe pozitii...
Maestrul Sergiu Nicolaescu, un as al cinematografiei romanesti
Adevarul Online - Luni, 4 Ianuarie 2016
A devenit evident faptul ca orice actor sau regizor consacrat are admiratori si contestatari. Totusi, cel mai elegant mod cu putinta este ca atat unii, cat si ceilalti sa-si axeze evaluarea asupra operei si nu a persoanei. ...
Maestrul Sergiu Nicolaescu, un as al cinematografiei romanesti
Breaking news! George Alexandru a murit in aceasta dimineata! Actorul avea 58 de ani
Cancan - Sambata, 2 Ianuarie 2016
Actorul George Alexandru a murit la 58 de ani. Trupul sau va fi depus la Teatrul Nottara, unde a jucat 30 de ani. A urcat prima oara pe scena in timpul studenției, in 1985. Directoarea Teatrului Nottara a spus ca s-a stins...
Breaking news! George Alexandru a murit in aceasta dimineata! Actorul avea 58 de ani
Breaking news! George Alexandru a murit in aceasta dimineata! Actorul avea 58 de ani
Cancan - Sambata, 2 Ianuarie 2016
Actorul George Alexandru a murit la 58 de ani. Trupul sau va fi depus la Teatrul Nottara, unde a jucat 30 de ani. A urcat prima oara pe scena in timpul studenției, in 1985. Directoarea Teatrului Nottara a spus ca s-a stins...
Breaking news! George Alexandru a murit in aceasta dimineata! Actorul avea 58 de ani
Oare de ce Dan Puric nu a ramas actor?
Adevarul Online - Marti, 29 Decembrie 2015
Dan Puric a devenit, in ultima vreme, mai cunoscut de la televizor, prin dezbaterile si conferintele pe care le sustine despre spiritul romanesc si despre ortodoxie. A inceput, de cativa ani, sa scrie carti in acelasi...
Oare de ce Dan Puric nu a ramas actor?
Din nou... despre nouazecism
Adevarul Online - Duminica, 8 Noiembrie 2015
Nu mai revin la ceea ce am scris atunci, ma rezum in a mai mentiona doar faptul ca am prevazut soarta guvernului condus de Victor Ponta si speram ca acest lider de partid si sef de guvern se va gandi sa-si faca macar iesirea...
Din nou... despre nouazecism
Redescoperiri: 12 oameni furiosi
Adevarul Online - Marti, 14 Aprilie 2015
Pelicula din 1957 al carei cap de afis era Henry Fonda a fost nominalizata pentru premii la cateva mari concursuri internationale -Oscar, Globul de aur, Bafta, Berlinala- ba chiar a si primit cateva. In 1997, se va turna un...
Redescoperiri: 12 oameni furiosi
A fost odata
Telegraf Constanta - Marti, 7 Aprilie 2015
7 aprilie 1749 - Domnitorul Constantin Mavrocordat a hotarat abolirea iobagiei in Moldova. 1795 - A aparut ”Aritmetica”, prima carte romaneasca de matematica. 1795 - Franta adopta metrul ca unitate de...
Putinism cultural la Ramnicu Valcea
Adevarul Online - Joi, 2 Aprilie 2015
Directorul acestui teatru, al treilea ca marime din Rusia, a fost inlocuit de la conducere ca urmare a interventiilor conjugate ale Bisericii Ortodoxe Ruse si ale administratiei Putin. Aceasta fiindca un tanar regizor...
Putinism cultural la Ramnicu Valcea
"Un print al scenei - Gheorghe Cozorici" evocat in Serile de Poveste
Jurnalul National - Joi, 2 Aprilie 2015
Vezi galeria foto Din ciclul "O Seara de Poveste", Fundatia Geo Barton, in colaborare cu Teatrul National din Bucuresti, va prezinta vineri, 3 aprilie 2015, ora 19.00, la Sala Media, "Un print al scenei - Gheorghe...
"Un print al scenei - Gheorghe Cozorici" evocat in Serile de Poveste
5 motive pentru care PSD poate castiga usor alegerile de anul viitor 5 motive pentru care PSD poate castiga usor alegerile de anul viitor

Desi nu mai detine functia de prim-ministru, PSD are in continuare cele mai importante sanse sa castige alegerile de anul viitor. Stiu, cei... [continuare]

Societatea in care invingatorul ia totul Societatea in care invingatorul ia totul

Am sa fac ceva ce nimeni din tabara cealalta nu a facut vreodata - am sa urez succes noului guvern Iohannis, cu toata sinceritatea. Am sa... [continuare]

Alte opinii InfoPortal
Clasament fotbal Liga I
1 Steaua Bucureşti 21
2 CFR 1907 Cluj 19
3 Astra Giurgiu 18
4 Dinamo Bucureşti 18
5 ASA Târgu-Mureş 15
6 Petrolul Ploieşti 14
7 FC Botoşani 14
Vezi tot clasamentul
Auto
© 2005-2008   InfoPortal  /   Conditii de utilizare  /   Contact  /   Harta site  /   Resurse webmasteri  /   Cookies
* InfoPortal este o marca inregistrata. Reproducerea integrala sau partiala a oricaror texte sau imagini de pe situl infoPortal.ro fara acordul prealabil este interzisa