Newsletter
Curs valutar
EUR
4.4290
-0.27%
USD
3.2891
-0.12%
XAU
138.27
-0.10%
Arhiva stiri
 
Horoscop
Program TV
DEX Online

Celebritati

Tudor Gheorghe

Profesie
cantaret

Data si locul nasterii
1 August 1945 - Podari, jud. Dolj

Varsta: 68 de ani

Tudor Gheorghe, este un actor si cantaret roman, nascut intr-o familie de tarani. Copilaria, dar mai ales adolescenta, i-au fost dificile. Tatal, cantaret la biserica, a fost arestat si detinut politic la Aiud. In perioada comunista, Tudor Gheorghe a intampinat foarte multe oprelisti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis sa concerteze un deceniu, pana la Revolutia romana din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar in anul 1979, i-a fost interzis sa concerteze imediat dupa premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. Dupa revolutie Tudor Gheorghe a revenit in forta.
Studii
A urmat Liceul "Nicolae Balcescu" din Craiova, astazi Colegiul National Carol I din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucuresti, clasa de actorie, absolvind in 1966.
Cariera artistica
In 1966 a fost angajat la Teatrul National din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din tara. Dupa rolurile jucate in studentie, a debutat pe scena Nationalului craiovean in rolul Paznicul tanar din „Cocosul negru”, de Victor Eftimiu. Pana la adevarata afirmare, ce a urmat peste cativa ani, a continuat sa joace roluri de comedie sau drama alaturi de mari actori craioveni ai timpului, in piese ca „Visul unei nopti de iarna” de Tudor Musatescu, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale sau „Doamna nevazuta” de Pedro Calderón de la Barca.
In perioada 1970-1980 si 1980-1990 a jucat in creatii de mare profunzime artistica, cum ar fi „Mitica Popescu” de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov sau in „Piticul din gradina de vara”, de Dumitru Radu Popescu.
In 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, a iesit la rampa cu primul sau recital, „Menestrel la curtile dorului"”, cu poezia poetilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi si Ion Barbu. Dupa alti doi ani de studii aprofundate, facute la Institul de folclor din Bucuresti a urmat al doilea recital - „Sapte balade”. Din 1969, anul primului recital si pana in 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 22 spectacole de muzica si poezie.
Succesul, cariera si evolutia lui Tudor Gheorghe pot parea "venite de la sine", dar in spatele uriasului succes se gasesc ani de munca inversunata, de studiu intens si de multe oprelisti si nevoi. Avand nenumarate probleme cu organele de represiune din perioada comunista, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis aparitia in public pentru aproape zece ani, pana la Revolutia din 1989. I-au fost cenzurate, totodata, spectacolele, represiunea culminand in anul 1979, cand spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat dupa premiera.
In 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol dupa revolutie, numit „Cantece cu gura inchisa”. A revenit pe scena in 1998, si din 1999 a inceput seria de spectacole „Anotimpurile poeziei romanesti” in colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
In 2006, intre 29 mai si 4 iunie, Tudor Gheorghe a sustinut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulata „Saptamana risipitorului de frumuseti”.
In noiembrie 2006 artistul a inceput prezentat in premiera spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, cu cantece din anii 1930,, cantate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol. Pe langa cantecele epocii in spectacol sunt citite si cateva anunturi din ziarele din acea perioada, cu scopul de a recrea mai complet imaginea acelor ani. In 2007 a fost lansat si albumul cu acest spectacol.
In noiembrie 2007 in spectacolul „Parfumul nebunelor dorinti” se continua prezentarea muzicii anilor 1930, inceputa in „Calvarul unei inime pribegi”.
„La margine de imperii” este cel mai nou spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfasurat in martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din aceasta tara care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai putin cunoscuta, culeasa si prelucrata dintr-o carte aparuta doar in limba germana. „Rumanische Volkslieder aus der Bukowina” de Matthias Friedwagner, aparuta in 1938 contine 530 de partituri muzicale si versuri culese din Bucovina, intre anii 1902-1916, la initiativa Ministerului Culturii, din Viena.
Astazi Tudor Gheorghe isi continua cariera inceputa in 1966, sustinand in continuare recitaluri in tara si strainatate si interpretand roluri pe scena Nationalului craiovean.
Spectacole
In cautarea dorului pierdut
Mie-mi pasa
Suita „Anotimpurile poeziei romanesti”:
Toamna
Iarna
Primavara
Vara
Discografie
Albume
1999: „Reintoarcerea”
2000: „Mie-mi pasa”
2001: „Toamna Simfonic 2001”
2001: „Primavara (album Tudor Gheorghe)”
2002: „Caragiale, pe-un franc poet”
2002: „Petrecere cu taraf I”
2003: „Iarna (album Tudor Gheorghe)”
2004: „Diligenta cu papusi”
2004: „Petrecere cu taraf II”
2005: „Intre rasuri si trandafiri”
2005: „Cu Iisus in celula”.
2006: „Vara simfonic”
2007: „Calvarul unei inime pribegi”
2007: „Parfumele nebunelor dorinti”
Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.
Versiunea originala a acestui articol se afla la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Gheorghe

Ultimele stiri

SIF Oltenia, in atentia investitorilor, inainte de AGA
Bursa - Marti, 22 Iulie 2014
Reflectoarele sunt pe SIF5 Oltenia, pe masura ce se apropie Adunarea Generala care urmeaza sa decida daca actionarii vor lua sau nu dividende din profitul de anul trecut (28 iulie), iar in actionariat au loc schimburi de...
Vezi cine e sahistul Botosaniului
Monitorul de Botosani - Luni, 21 Iulie 2014
Duminica, 20 iulie, de ”Ziua mondiala a șahului”, Uvertura Mall a organizat un concurs de șah județean. Peste 40 de jucatori de șah botoșaneni s-au duelat pentru marele trofeu. Competiția a fost una foarte...
Dar cu Sorescu ce aveti? De la "festivism" la uitare!
Gazeta de Sud - Luni, 21 Iulie 2014
Din 2005 si pana anul trecut, in luna februarie, s-au desfasurat Zilele „Marin Sorescu“, sub egida Academiei Romane si organizate de Primaria Craiova, dar in februarie anul acesta Sorescu a fost uitat. Luptam...
Dar cu Sorescu ce aveti? De la "festivism" la uitare!
Republicanii de la CSU au raspuns bine provocarilor
Gazeta de Sud - Luni, 21 Iulie 2014
Sambata a fost o zi plina pentru juniorii A și B ai CS Universitatea Craiova, fiind „prinși“ in jocuri de verificare in urma carora tehnicienii și conducatorii centrului de copii și-au facut o idee despre...
Ultimul minut
Telegraf Constanta - Luni, 21 Iulie 2014
NATIONALA DE POLO A RATAT CALIFICAREA IN SFERTURILE CE Echipa nationala a Romaniei a fost invinsa de Grecia la Campionatul European de polo care are loc la Budapesta, acesta fiind al treilea esec al tricolorilor la...
Elev cu media 8.27 fara loc la liceu, multi elevi sub 5 admisi
Pandurul - Joi, 17 Iulie 2014
Repartizarea computerizata inca pune probleme absolventilor de gimnaziu. Elevi buni, care nu au trecut suficiente optiuni pe fisa, nu au fost admisi la liceu, iar altii cu medii de 2 si 3 au fost admisi. In aceasta situatie...
Elev cu media 8.27 fara loc la liceu, multi elevi sub 5 admisi
Muzeul de Istorie Gorj sarbatoreste 120 de ani de existenta
Gazeta de Sud - Miercuri, 16 Iulie 2014
Muzeul Judetean de Istorie „Alexandru Stefulescu“ din Targu Jiu, aflat in subordinea Consiliului Judetean Gorj, implineste astazi 120 de ani de la infiintare. Cu acest prilej vor fi organizate expozitii speciale,...
Muzeul de Istorie Gorj sarbatoreste 120 de ani de existenta
O mie de locuri neocupate la liceele din Gorj
Pandurul - Miercuri, 16 Iulie 2014
Aproximativ 1000 de locuri au ramas neocupate in liceele din Gorj dupa prima repartitie computerizata. In conditiile in care liceele de prestigiu din judet si-au ocupat toate locurile puse la bataie, la alte unitati de...
O mie de locuri neocupate la liceele din Gorj
REPARTIZARE LICEU 2014 Topul liceelor din Romania dupa ultimele medii de admitere. Schimbari fata de...
Adevarul Online - Luni, 14 Iulie 2014
Ministerul Educatiei Nationale a finalizat prima etapa a repartizarii computerizate in unitatile de invatamant liceal a absolventilor de clasa a VIII-a. Au fost completate peste doup milioane de optiuni de inscriere in...
REPARTIZARE LICEU 2014 Topul liceelor din Romania dupa ultimele medii de admitere. Schimbari fata de...
REPARTIZARE LICEU 2014 Capitala, detronata de provincie in topul liceelor
Adevarul Online - Luni, 14 Iulie 2014
In urma repartizarii computerizate la liceu de anul acesta topul national al celor mai bune licee si topul celor mai cautate specializari s-au schimbat: mai multe licee din tara figureaza acum pe primele cinci locuri, in timp...
REPARTIZARE LICEU 2014 Capitala, detronata de provincie in topul liceelor
Dan Sultanescu: Ponta si Basescu vs Blair si Thatcher Dan Sultanescu: Ponta si Basescu vs Blair si Thatcher

Oricat de deplasata ar fi comparatia intre Romania si Anglia, nu pot sa nu remarc cat de asemanatoare sunt traseele acestor perechi de... [continuare]

Dan Sultanescu: Da. Am votat. La ce ajuta? Dan Sultanescu: Da. Am votat. La ce ajuta?

Cam asta este intrebarea a aproape 75% dintre cei care, de obicei, vin la vot in Romania. Pentru ca, de fapt, cam atatia sunt cei care au... [continuare]

Alte opinii InfoPortal
Clasament fotbal Liga I
1 Steaua 77
2 Astra Ploiesti 72
3 Petrolul Ploiesti 68
4 Dinamo 59
5 CFR Cluj 51
6 FC Vaslui 51
7 Pandurii Tg. Jiu 50
Vezi tot clasamentul
Auto
© 2005-2008   InfoPortal  /   Conditii de utilizare  /   Contact  /   Harta site  /   Resurse webmasteri
* InfoPortal este o marca inregistrata. Reproducerea integrala sau partiala a oricaror texte sau imagini de pe situl infoPortal.ro fara acordul prealabil este interzisa
Parteneri: ShopMania, ShopMania France, ShopMania Italy, ShopMania UK, ShopMania Australia, ShopMania India, ShopMania Hungary, ShopMania Mexico, ShopMania Spain, ShopMania Portugal, ShopMania Russia, ShopMania Brasil, ShopMania Poland, ShopMania Deutschland, Stiri Chisinau, Imobiliare, Anunturi auto, Legislatie auto, Noul cod rutier, Bascalie.ro, Jocuri, Horoscop, Cluburi, restaurante, hoteluri, baruri, Prieteni, Program TV, Program Cinema, Filme, Comedii, Telenovele, Filme adolescenti, Felicitari, Director web, Dictionar roman-englez, Dictionar englez-roman, Creare magazin online