Newsletter
Curs valutar
EUR
4.5021
+0.23%
USD
3.9366
+0.68%
XAU
161.55
+0.60%
Arhiva stiri
 
Horoscop
DEX Online

Celebritati

Tudor Gheorghe

Profesie
cantaret

Data si locul nasterii
1 August 1945 - Podari, jud. Dolj

Varsta: 70 de ani

Tudor Gheorghe, este un actor si cantaret roman, nascut intr-o familie de tarani. Copilaria, dar mai ales adolescenta, i-au fost dificile. Tatal, cantaret la biserica, a fost arestat si detinut politic la Aiud. In perioada comunista, Tudor Gheorghe a intampinat foarte multe oprelisti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis sa concerteze un deceniu, pana la Revolutia romana din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar in anul 1979, i-a fost interzis sa concerteze imediat dupa premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. Dupa revolutie Tudor Gheorghe a revenit in forta.
Studii
A urmat Liceul "Nicolae Balcescu" din Craiova, astazi Colegiul National Carol I din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucuresti, clasa de actorie, absolvind in 1966.
Cariera artistica
In 1966 a fost angajat la Teatrul National din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din tara. Dupa rolurile jucate in studentie, a debutat pe scena Nationalului craiovean in rolul Paznicul tanar din „Cocosul negru”, de Victor Eftimiu. Pana la adevarata afirmare, ce a urmat peste cativa ani, a continuat sa joace roluri de comedie sau drama alaturi de mari actori craioveni ai timpului, in piese ca „Visul unei nopti de iarna” de Tudor Musatescu, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale sau „Doamna nevazuta” de Pedro Calderón de la Barca.
In perioada 1970-1980 si 1980-1990 a jucat in creatii de mare profunzime artistica, cum ar fi „Mitica Popescu” de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov sau in „Piticul din gradina de vara”, de Dumitru Radu Popescu.
In 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, a iesit la rampa cu primul sau recital, „Menestrel la curtile dorului"”, cu poezia poetilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi si Ion Barbu. Dupa alti doi ani de studii aprofundate, facute la Institul de folclor din Bucuresti a urmat al doilea recital - „Sapte balade”. Din 1969, anul primului recital si pana in 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 22 spectacole de muzica si poezie.
Succesul, cariera si evolutia lui Tudor Gheorghe pot parea "venite de la sine", dar in spatele uriasului succes se gasesc ani de munca inversunata, de studiu intens si de multe oprelisti si nevoi. Avand nenumarate probleme cu organele de represiune din perioada comunista, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis aparitia in public pentru aproape zece ani, pana la Revolutia din 1989. I-au fost cenzurate, totodata, spectacolele, represiunea culminand in anul 1979, cand spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat dupa premiera.
In 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol dupa revolutie, numit „Cantece cu gura inchisa”. A revenit pe scena in 1998, si din 1999 a inceput seria de spectacole „Anotimpurile poeziei romanesti” in colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
In 2006, intre 29 mai si 4 iunie, Tudor Gheorghe a sustinut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulata „Saptamana risipitorului de frumuseti”.
In noiembrie 2006 artistul a inceput prezentat in premiera spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, cu cantece din anii 1930,, cantate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol. Pe langa cantecele epocii in spectacol sunt citite si cateva anunturi din ziarele din acea perioada, cu scopul de a recrea mai complet imaginea acelor ani. In 2007 a fost lansat si albumul cu acest spectacol.
In noiembrie 2007 in spectacolul „Parfumul nebunelor dorinti” se continua prezentarea muzicii anilor 1930, inceputa in „Calvarul unei inime pribegi”.
„La margine de imperii” este cel mai nou spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfasurat in martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din aceasta tara care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai putin cunoscuta, culeasa si prelucrata dintr-o carte aparuta doar in limba germana. „Rumanische Volkslieder aus der Bukowina” de Matthias Friedwagner, aparuta in 1938 contine 530 de partituri muzicale si versuri culese din Bucovina, intre anii 1902-1916, la initiativa Ministerului Culturii, din Viena.
Astazi Tudor Gheorghe isi continua cariera inceputa in 1966, sustinand in continuare recitaluri in tara si strainatate si interpretand roluri pe scena Nationalului craiovean.
Spectacole
In cautarea dorului pierdut
Mie-mi pasa
Suita „Anotimpurile poeziei romanesti”:
Toamna
Iarna
Primavara
Vara
Discografie
Albume
1999: „Reintoarcerea”
2000: „Mie-mi pasa”
2001: „Toamna Simfonic 2001”
2001: „Primavara (album Tudor Gheorghe)”
2002: „Caragiale, pe-un franc poet”
2002: „Petrecere cu taraf I”
2003: „Iarna (album Tudor Gheorghe)”
2004: „Diligenta cu papusi”
2004: „Petrecere cu taraf II”
2005: „Intre rasuri si trandafiri”
2005: „Cu Iisus in celula”.
2006: „Vara simfonic”
2007: „Calvarul unei inime pribegi”
2007: „Parfumele nebunelor dorinti”
Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.
Versiunea originala a acestui articol se afla la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Gheorghe

Ultimele stiri

ASF a castigat procesul cu fostul presedinte CSA, Constantin Buzoianu
Bursa - Vineri, 29 Aprilie 2016
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca a castigat pe fond peste 60% din litigiile de munca in care este implicata, o parte dintre ele fiind deschise de fosti angajati ai CNVM, CSA si CSSPP. Astfel, ASF a...
Drumurile Unirii (III) Martirologia Orheiului
Timpul - Miercuri, 27 Aprilie 2016
Așa s-a intamplat ca o boroboața facuta la disperare, dar meticulos regizata de oligarhia de la conducerea R. Moldova prin manipulare și fraudare, sa faca uitate veacuri de lupta la marginea romanitații, de rezistența...
Drumurile Unirii (III) Martirologia Orheiului
"Judecata adevarata este aceea a oamenilor care au incredere in tine si te voteaza. Ei sunt...
Ziarul Ialomita - Marti, 26 Aprilie 2016
INTERVIURILE "IALOMIȚEI" "Judecata adevarata este aceea a oamenilor care au incredere in tine si te voteaza. Ei sunt judecatorii nostri" * Dialog cu Valentina-Florentina Vișan, candidatul Partidului Social Democrat pentru...
Candidații PSD pentru Consiliul Județean Ialomița
Ziarul Ialomita - Marti, 26 Aprilie 2016
Luni, 25 aprilie 2016, dl. Moraru Victor, candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița a depus la Biroul Electoral de Circumscripție Județeana Ialomița candidaturile pentru funcțiile de...
STEAUA DINAMO: Ce a fost in tur
ROMÂNIATV.NET - Joi, 21 Aprilie 2016
Min. 75: Puljici aduce egalarea, 2-2, la acest scor Dinamo merge in finala! Min. 52: GOL STEAUA: Adi Popa, abia intrat pe teren, reușește o cursa incredibila pe partea dreapta, șuteaza, respinge Cerniauskas, iar Chipciu...
STEAUA DINAMO: Ce a fost in tur
Faza nationala a Concursului International de Discursuri EF Challenge
Ziarul Ialomita - Miercuri, 20 Aprilie 2016
Patru elevi se vor califica pentru selectia mondiala Sambata, 16 aprilie 2016, incepand cu ora 11.00, la Centrul de Limbi Straine Flying Colours din Bucuresti, douazeci de elevi cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani vor...
Finala Competiției Naționale de CanSat
Curierul National - Vineri, 15 Aprilie 2016
Finala Competiției Naționale de CanSat, organizata de ESERO Romania, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) in colaborare cu Agenția Spațiala Romana (ROSA), are loc intre 14 și 17 aprilie la Suceava. Cele...
LIVE VIDEO STEAUA - DINAMO ONLINE 2016 DIGI SPORT, DOLCE SPORT, LOOK TV 
ROMÂNIATV.NET - Luni, 11 Aprilie 2016
Au marcat: Filip (16' aut)/ Gnohere 48' 1-0: Faza a plecat de la Hamroun, excelent lansat pe stanga, acesta a centrat in careu, Adi Popa a incercat sa reia spre poarta, iar mingea l-a lovit pe Steliano Filip si a luat o...
LIVE VIDEO STEAUA - DINAMO ONLINE 2016 DIGI SPORT, DOLCE SPORT, LOOK TV 
DNA le-a stricat planurile primarilor: Jumatate din marile orase din tara, fara edili
Curierul National - Miercuri, 6 Aprilie 2016
DNA a scos din joc mai multi edili din tara noastra. Asa se face ca jumatate dintre orasele importante au ramas fara primari. Alesii locali fie au demisionat, fie au fost supendati din cauza problemelor cu legea, informeaza...
DNA le-a stricat planurile primarilor: Jumatate din marile orase din tara, fara edili
DNA le-a stricat planurile primarilor: Jumatate din marile orase din tara, fara edili
Curierul National - Luni, 4 Aprilie 2016
DNA a scos din joc mai multi edili din tara noastra. Asa se face ca jumatate dintre orasele importante au ramas fara primari. Alesii locali fie au demisionat, fie au fost supendati din cauza problemelor cu legea, informeaza...
DNA le-a stricat planurile primarilor: Jumatate din marile orase din tara, fara edili
5 motive pentru care PSD poate castiga usor alegerile de anul viitor 5 motive pentru care PSD poate castiga usor alegerile de anul viitor

Desi nu mai detine functia de prim-ministru, PSD are in continuare cele mai importante sanse sa castige alegerile de anul viitor. Stiu, cei... [continuare]

Societatea in care invingatorul ia totul Societatea in care invingatorul ia totul

Am sa fac ceva ce nimeni din tabara cealalta nu a facut vreodata - am sa urez succes noului guvern Iohannis, cu toata sinceritatea. Am sa... [continuare]

Alte opinii InfoPortal
Clasament fotbal Liga I
1 Steaua Bucureşti 21
2 CFR 1907 Cluj 19
3 Astra Giurgiu 18
4 Dinamo Bucureşti 18
5 ASA Târgu-Mureş 15
6 Petrolul Ploieşti 14
7 FC Botoşani 14
Vezi tot clasamentul
Auto
© 2005-2008   InfoPortal  /   Conditii de utilizare  /   Contact  /   Harta site  /   Resurse webmasteri  /   Cookies
* InfoPortal este o marca inregistrata. Reproducerea integrala sau partiala a oricaror texte sau imagini de pe situl infoPortal.ro fara acordul prealabil este interzisa